Tai Chi & Qigong

Qigong

Qigong (Chi Kung) kan je het best omschrijven als oefeningen voor geest en lichaam.

Het is een meditatieve bewegingsvorm die al lang voor onze tijdsrekening in China werd beoefend. Het doel is de levensenergie of “Chi” op te wekken en door je lichaam te laten stromen door welbepaalde bewegingen heel bewust uit te voeren en te herhalen. 

Qigong is toegankelijk voor jong en oud, sportief of minder sportief. Iedereen voert de bewegingen uit op zijn of haar niveau.

Tai Chi

Ook Tai Chi (Taiji) kan je omschrijven als oefeningen voor geest en lichaam.

Tai Chi is eeuwen geleden in China uit Qigong geëvolueerd. Aanvankelijk was Tai Chi een louter martiale kunst (gevechtssport) waarbij de controle van lichaam en geest primeerde. Zo is Gongfu (Kung Fu) een vorm van Tai Chi waarbij het martiale aspect nog altijd primeert. 

Beoefenaars van Tai Chi en Qigong merkten algauw op dat beide bewegingsvormen ook positieve effecten hadden op lichaam én geest. De laatste twee eeuwen wordt Tai Chi dan ook meestal om deze redenen beoefend, als een “gevecht met jezelf”. Een aangename, ontspannende en toch intense manier om lichamelijk én geestelijk evenwicht en harmonie te vinden. 

Een typische Tai Chi-les bestaat uit een korte inleidende meditatie, een opwarmingssessie om de spieren, pezen en gewrichten voor te bereiden, enkele Qigong-oefeningen en ten slotte het aanleren van de Tai Chi-bewegingen zelf. Ook partneroefeningen en de (martiale) toepassingen op de verschillende Tai Chi-technieken komen aan bod. 

Telkens wordt er de nodige aandacht gegeven aan het waarom van die bewegingen, waardoor je ze bewuster begint uit te voeren en meer effect ervaart. Het doel is ook hier om de “Chi”, de levensenergie, op te wekken en door je lichaam te laten stromen. 

In tegenstelling tot bij Qigong, ligt de focus bij Tai Chi niet op losse, op zichzelf staande oefeningen, maar op een Tai Chi-“vorm”, een reeks opeenvolgende bewegingen met telkens een eigen doel en betekenis. 

Qigong en Tai Chi zijn toegankelijk voor jong en oud: je maakt de oefeningen zo intens als je zelf wil. Bovendien heb je niets speciaals nodig, een paar vierkante meter ruimte en de juiste motivatie volstaan. Je kan dus oefenen waar en wanneer je maar wil!

Wil je Qigong en Tai Chi ontdekken en de positieve effecten zelf ervaren? Kom dan gerust eens een proefles of zomer-oefenavond volgen!

© All Right Reserved
Proudly powered by WordPress | Theme: Shree Clean by Canyon Themes.